AgriSmart sp. z o.o.
AgriSmart to dynamiczna firma, utworzona przez czworo młodych i ambitnych ludzi, którzy posiadają długoletnie doświadczenie i wiedzę w obszarze rolnictwa i przetwórstwa rolno-spożywczego.
Działania AgriSmart sp. z o. o. koncentrują się na innowacjach, jednocześnie przywiązując wagę do tradycyjnych wartości. Dążą do unowocześnienia metod wytwarzania, sposobów pozyskiwania surowców oraz innowacyjnego wykorzystywania dotychczas problemowych odpadów rolniczych i produkcji spożywczej. Naszym celem jest wytwarzanie zdrowej i funkcjonalnej żywności oraz tworzenie krótkich łańcuchów dostaw i wspieraniu rynków lokalnych.
Działania badawczo-rozwojowe są dla nas priorytetem, ponieważ wierzymy, że to właśnie przez nie możemy tworzyć nowe technologie, usprawniać procesy produkcyjne i wprowadzać nowe produkty na rynek. Pragniemy przywrócić na rynek tradycyjne, regionalne i zdrowotne produkty, oparte na naturalnych składnikach. Ponadto, zwracamy uwagę na powrót do uprawy roślin dawnych, niezmodyfikowanych genetycznie, implementacje odmian, aby promować różnorodność biologiczną.
Jednym z naszych priorytetów jest również ochrona środowiska. Dążymy do obiegu zamkniętego i zrównoważonego rolnictwa, minimalizując negatywny wpływ na środowisko.
W AgriSmart kładziemy nacisk na świadomość i edukację naszego własnego zespołu. Uczestniczymy w szkoleniach, warsztatach i konferencjach, aby stale poszerzali swoje umiejętności i byli na bieżąco z najnowszymi osiągnięciami branży. Jesteśmy przekonani, że innowacyjność i rozwój zależą od ludzi, którzy tworzą naszą firmę.
AgriSmart to firma, która także angażuje się w działania zrównoważone, promuje lokalne rynki i tradycję, oraz troszczy się o ochronę środowiska. Naszym celem jest tworzenie zdrowej żywności opartej na naturalnych składnikach, wykorzystując nowoczesne metody produkcji. Pragniemy przyczynić się do rozwoju sektora rolniczego, tworząc nowe możliwości i inspirując innych do działania innowacyjnego w harmonii z wartościami tradycji i zrównoważonym rozwojem.
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
W skład grupy operacyjnej wchodzi Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. W ramach badań zaangażowany został Wydział Rolnictwa, Ogrodnictwa i Bioinżynierii, posiadający kategorię naukową B. Wydział Rolnictwa, Ogrodnictwa i Bioinżynierii jest jednym z najstarszych wydziałów obecnego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu i stanowił on jeden z trzech wydziałów założycielskich Uniwersytetu Poznańskiego powołanego do życia w 1919 roku. Dotychczas studia na Wydziale ukończyło ponad 22 500 absolwentów, w tym blisko 21000 z dyplomem magisterskim, ponad 9100 z dyplomem inżynierskim oraz ponad 400 z dyplomem licencjackim.
Na Wydziale Rolnictwa i Bioinżynierii, zatrudnionych jest około 140 nauczycieli akademickich, w tym ok. 70 samodzielnych pracowników nauki, a wśród nich 43 profesorów tytularnych.
Badania realizowane przez pracowników Wydziału Rolnictwa i Bioinżynierii koncentrują się wokół zagadnień zgodnych z kierunkami kształcenia. Problematyka badawcza podejmowana przez jednostki Wydziału jest realizowana w ponad 130 tematach badawczych w ramach: badań młodych naukowców, badań statutowych, projektów badawczych finansowanych przez NCN, NCBiR, NFOŚiGW, jednostki budżetowe np. MRiRW, projektów dofinansowanych z Funduszy strukturalnych UE, międzynarodowych projektów badawczych, umownych tematów badawczych i usługowych. Tematyka badawcza nawiązuje m.in. do: Krajowego Programu Badań, strategii Europa 2020, programu ramowego UE dotyczącego badań naukowych i innowacji „Horyzont 2020”, rządowego programu „Odnawialne Źródła Energii” oraz wieloletniego programu dotyczącego białka „Ulepszanie krajowych źródeł białka roślinnego, ich produkcji, systemu obrotu i wykorzystania w paszach”.
Głównymi kierunkami badań prowadzonych na Wydziale są:
• zrównoważony rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich w warunkach stosowania nowoczesnych technologii produkcji, z zachowaniem walorów środowiska przyrodniczego, dobrostanu zwierząt oraz wysokiej jakości produkcji rolniczej;
• inżynieria rolnicza, ekoenergetyka i odnawialne źródła energii, biometria i agrotronika;
• biochemia, biologia molekularna oraz biotechnologia roślin i zwierząt, biotechnologia medyczna i farmaceutyczna.
Wydział ten wykonuje więc działalność naukową, która jest niezbędna do realizacji przedmiotowej operacji i w pełni wpisuje się w jej cele.
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie wraz z Oddziałami w Krakowie, Poznaniu, Radomiu i Warszawie jest państwową jednostką organizacyjną, podlegającą bezpośrednio Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Do grupy operacyjnej należy Centrum Doradztwa Rolniczego (CDR) w Brwinowie Oddział w Poznaniu. Centrum współpracuje z ośrodkami doradztwa rolniczego, instytucjami administracji rządowej i samorządowej czy placówkami naukowo-badawczymi. Współpraca ma na celu doskonalenie wiedzy i umiejętności kadry doradczej oraz podniesienie i ujednolicenie standardów usług świadczonych przez doradców na rzecz rolników. W zakresie zadań CDR jest również pomoc w tworzeniu grup operacyjnych (GO) oraz wspieranie ich w zakresie realizacji operacji w ramach działania „Współpraca” w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich (PROW). Do zadań w projekcie Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie należeć będą działania informacyjno-promocyjne.
Gospodarstwo Rolne Przemysława Kaczmarka to rodzinna tradycja, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Stopniowo powiększane, obecnie zajmuje obszar niemal 300 ha, z czego połowę stanowią grunty należące do samego gospodarstwa.
Fundamentem całej działalności jest zrównoważone rolnictwo. Na polach uprawiane są głównie rzepak, pszenica, buraki cukrowe, kukurydza i lucerna. W sercu gospodarstwa realizowana jest hodowla zwierząt, gdzie blisko 50 krów mlecznych wraz z młodzieżą żeńską stanowi źródło cennego mleka oraz jest ważną inwestycję w przyszłość.
To gospodarstwo pełni również rolę niezastąpionego partnera dla innych. Specjalizując się w usługach obejmujących siew i zbieranie zbóż, rzepaku oraz kukurydzy, umacnia więzi w lokalnej społeczności rolniczej.
Gospodarstwo Przemysława Kaczmarka doskonale łączy dziedzictwo przeszłości z duchem innowacyjności teraźniejszości. Poprzez różnorodne uprawy, profesjonalną hodowlę zwierząt oraz wsparcie dla innych rolników, konsekwentnie dąży do praktyk zrównoważonego rolnictwa, stanowiąc jednocześnie wzór troski o środowisko i dobrobyt lokalnej społeczności.