Strona internetowa opracowana przez grupę operacyjną „Polski Imbir”. Jest ona współfinansowana w ramach działania „ Współpraca” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Planowany koszt realizacji operacji wynosi: 6 893 494,88 PLN
Dofinansowanie operacji wynosi: 5 525 981,89 PLN
Dofinansowanie ze środków EFRROW 3 516 182,28 PLN, co stanowi 63,63% przyznanej pomocy na realizację operacji,
Dofinansowanie z krajowych środków publicznych 2 009 799,61 PLN, co stanowi 36,37% przyznanej pomocy na realizację operacji.
INFORMACJE OGÓLNE
W dniu 10 maja 2023 w siedzibie Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa pomiędzy Panem Marcinem Zielińskim, Dyrektorem Departamentu Działań Delegowanych, a Barbarą Majoch reprezentującą AgriSmart sp. z o.o. pełniącym rolę lidera Grupy Operacyjnej „Polski Imbir”, została podpisana umowa nr 00067.DDD.6509.00002.2022.15 o przyznanie pomocy na realizacje operacji pt. „Introdukcja uprawy imbiru (Zingiber officinale Rosc.) w Polsce na potrzebę opracowania nowej technologii wytwarzania klarowanych napojów funkcjonalnych”.
Celem operacji jest opracowanie technologii uprawy imbiru poprzez przeniesienie jej do warunków geograficznych i środowiskowych panujących w Polsce wraz z optymalizacją procesu podkiełkowania kłączy w kontrolowanych warunkach. Podczas kiełkowania będzie opracowany przyspieszony cykl uwzględniający kiełkowanie, gdzie tworzyć będą się kiełki świetlne (proces z dostępem światła) co przyspieszy uzyskanie dojrzałości rozmnożeniowej wytworzonych rozłogów.
Ponadto celem jest opracowanie innowacyjnego procesu pozyskania klarownego soku z imbiru, gdyż do tej pory importowany imbir wykorzystywany w produkcji napojów nawet jeśli bezpośrednio po tłoczeniu podlega wirowaniu/sedymentacji to po czasie i po pasteryzacji staje się mętny co jest wynikiem wytrącania się skrobi i białek (osad na dnie opakowania).
Prace B+R na UPP i u Rolnika (u Przedsiębiorcy działanie inwestycyjne): będą dotyczyły optymalizacji warunków kiełkowania sadzonek imbiru z uwzględnieniem czasu w odpowiedniej temperaturze i wilgotności oraz oceny jego właściwości. Dalej konieczne jest założenie doświadczeń polowych, które wyznaczą dalsze kierunki badań B+R w warunkach rzeczywistych. Dalej będą dotyczyły opracowania warunków przechowywania kłączy imbiru w warunkach w Polsce. Zakłada się optymalizację przechowywania w pryzmach. W tym zakresie zostaną zoptymalizowanie warunki zbioru zabrudzonego lub oczyszczonego oraz zostaną zweryfikowane przydatności stopnia zabrudzonego imbiru do przechowywania.
Prace B+R będzie realizowane na polu i u Przedsiębiorcy oraz na UPP. Na polu zostanie założona uprawa, a u Przedsiębiorcy prace w zakresie pozyskania klarownego soku. Imbir jest rośliną bulwiastą o stosunkowo wysokiej zawartości skrobi, która utrudnia proces tłoczenia i powoduje mętność. Dalsze prace będą związane dostosowaniem warunków mycia z ewentualnym stosowanie dezynfekanta (zostanie oceniona przydatność wody utlenionej lub kwasu nadmlekowego) oraz dalej technologia tłoczenia i klarowania.
Prace będą realizowane u Rolnika (i u Przedsiębiorcy i UPP), który będzie uprawiał w zoptymalizowanych warunkach imbir. Dalej u Przedsiębiorcy będa dotyczyły opracowania technologii wytwarzania shotów (napoje funkcjonalne o małych pojemnościach do 100 ml zapewniających niezbędną podaż kluczowych składników odżywczych zapewniających działanie funkcjonalne) z imbirem. Prace optymalizujące warunki pasteryzacji w zamkniętych opakowaniach z uwzględnieniem pasteryzacji nakrętki poprzez odwrócenie butelki. Zakłada się opracowanie procesu w technologii rozlewu na gorąco. Opracowanie parametrów produktu (fizyko-chemicznych) oraz badań przechowalniczych.
AgriSmart Sp. z o.o.
reprezentowany przez:
Barbara Majoch, jako LIDER KONSORCJUM
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
reprezentowany przez:
prof. dr hab. Krzysztof Szoszkiewicz
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie
reprezentowane przez:
Mariusza Tatko
Przemysław Kaczmarek
reprezentowany przez:
Przemysław Kaczmarek jako rolnik
Z ogromną satysfakcją mogę podzielić się informacją, że miałam przyjemność wziąć udział w konferencji zorganizowanej przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, oddział w Poznaniu pod tytułem „Współpraca Producentów Rolnych sposobem na Rozwój Rolnictwa i Obszarów Wiejskich".
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu zorganizował wyjątkowe wydarzenie FoodBiz Connect, które odbyło się 6 lutego 2025 roku. Spotkanie, prowadzone przez prof. Joannę Kobus-Cisowską, miało na celu omówienie możliwości współpracy między nauką a biznesem w kontekście innowacyjnych projektów.
Prof. dr hab. Joanna Kobus-Cisowska z Katedry Żywności Funkcjonalnej Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, odegrała kluczową rolę podczas ostatniej wizyty delegacji uczelnianej w południowych Indiach. Jako jedna z wiodących postaci projektu Polski Imbir, prof. Kobus-Cisowska kontynuowała rozmowy z indyjskimi specjalistami, skupiając się...
W ramach realizacji zakupów z drugiego etapu zakupiona została nowoczesna linia konfekcyjną do napojów, kluczowa dla finalizacji procesu rozlewania i przygotowania produktów do sprzedaży. Zakup ten, umożliwi realizację zaplanowanych innowacji produktowych i technologicznych.
Nasze nowoczesne urządzenie do tłoczenia soków z owoców i imbiru przechodzi ostatnie próby przed pełnym uruchomieniem. To zaawansowane rozwiązanie technologiczne, umożliwiające pozyskanie soku nawet z trudnych do przetworzenia kłączy imbiru, wyróżnia się precyzją oraz efektywnością.
Prowadzimy końcowe prace nad opracowaniem innowacyjnych napojów, które będą zawierać sok z imbiru jako jeden z kluczowych składników. Celem tych działań jest stworzenie produktów o wysokiej wartości odżywczej, doskonałym smaku oraz prozdrowotnych właściwościach, które sprostają oczekiwaniom współczesnych konsumentów.
Zbiory imbiru w drugim roku realizacji projektu „Introdukcja upraw imbiru (Zingiber officinale Rosc.) w Polsce" to wyjątkowy krok w adaptacji tej egzotycznej rośliny do polskich warunków klimatycznych. Ten etap stanowi zwieńczenie sezonu intensywnej pracy zespołu badawczego pod kierownictwem prof. dr. hab. Piotra Szulca.
W dniach 5-7 listopada 2024 roku w Łodzi odbył się „IV Szczyt Polskich Grup Operacyjnych EPI", zorganizowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego, Oddział w Warszawie, w ramach Sieci na rzecz Innowacji w Rolnictwie i na Obszarach Wiejskich (SIR).
28 października 2024 roku odbyło się nagranie dla Telewizji Polskiej dotyczące projektu Polski Imbir, którego redaktorem jest Krzysztof Czub. Był to idealny moment na realizację nagrania, ponieważ po kilku miesiącach upraw imbir jest już niemal gotowy do zbioru. Po zbiorach te cenne okazy będą przedmiotem dokładnych badań i analiz, które stanowią kontynuację prac prowadzonych...
Prezes Zarządu AgriSmart sp. z o.o. – Barbara Majoch, miała zaszczyt uczestniczyć jako honorowy gość w konferencji na temat "Żywność dla lepszego życia i lepszej przyszłości", która odbyła się 19 października. Wydarzenie to, zorganizowane w murach Rajalakshmi Engineering College, stanowiło platformę łączącą zaawansowane technologie żywnościowe z zrównoważonymi...
W ramach realizowanego przez nas projektu, w drugim roku jego trwania, dokonaliśmy zakupu specjalistycznego kombajnu, który miał na celu usprawnienie zbiorów imbiru w warunkach polowych. Już wczesną wiosną 2024 roku posadziliśmy imbir z odpowiednio wcześniej podkiełkowanych kłączy. Przez cały sezon dbaliśmy o rośliny z najwyższą starannością – monitorując ich wzrost,...
W ramach działań w III etapie zostało zaprojektowane narzędzie cyfrowe/aplikacja, które ma na celu zwiększenie efektywności całego procesu uprawy oraz skrócenie etapu wzrostu imbiru na polu. Jest to kluczowe w naszej strefie klimatycznej.
Projekt badawczy dotyczący działań nad usługą badawczą związaną z opracowaniem technologii wytwarzania osiągnął etap finalizacji.