Badanie właściwości imbiru wzrastającego w kontrolowanych warunkach środowiskowych i podłoża

Badanie właściwości imbiru wzrastającego w kontrolowanych warunkach środowiskowych i podłoża

W minionym okresie badano właściwości imbiru pozyskanego z założonego doświadczenia, które realizowane było uczelni gdzie materiał doświadczalny uprawiany był w zakupionych wazonach umożliwiających dodatkowo ocenę wpływu wilgotności podłoża na wzrost i rozwój badanych podkiełkowanych sadzeniaków imbiru. Doświadczenie obejęło oprócz analizy wpływu czynnika środowiskowego (wilgotność podłoża) na kształtowanie wielkości uzyskanego plonu wegetatywnego inne wskaźniki na temat jego właściwości i zawartości związków bioaktywnych. W czasie wzrostu nastąpiła kontrola i pomiar parametrów biometrycznych definiujących efektywność wzrostu rośliny tj: masa części nadziemnej, masa cześci podziemnej, Ilość wytworzonych bulw i zawiązanych dodatkowo bulw, zabarwienie określone liczbowo w wartościach L*a*b, zawartość wybranych składników bioaktywnych i zawartość barwników chloroplastowych. Ponadto przygotowano kolejne soki i ekstrakty wodne z kłaczy imbiru. Analizowano zawartość polifenoli ogółem oraz potencjał przeciwutleniający. Wykazano wpływ warunków podkiełkowania na wydajność ekstrakcji oraz na badane parametry. 

img-20240227-wa0001.jpg
img-20240227-wa0002.jpg
img-20240227-wa0003.jpg
img-20240227-wa0004.jpg
img-20240227-wa0006.jpg
img-20240227-wa0008.jpg
img-20240227-wa0009.jpg
img-20240227-wa0010.jpg
img-20240227-wa0005.jpg