
W minionym okresie badano właściwości imbiru pozyskanego z założonego doświadczenia, które realizowane było uczelni gdzie materiał doświadczalny uprawiany był w zakupionych wazonach umożliwiających dodatkowo ocenę wpływu wilgotności podłoża na wzrost i rozwój badanych podkiełkowanych sadzeniaków imbiru. Doświadczenie obejęło oprócz analizy wpływu czynnika środowiskowego (wilgotność podłoża) na kształtowanie wielkości uzyskanego plonu wegetatywnego inne wskaźniki na temat jego właściwości i zawartości związków bioaktywnych. W czasie wzrostu nastąpiła kontrola i pomiar parametrów biometrycznych definiujących efektywność wzrostu rośliny tj: masa części nadziemnej, masa cześci podziemnej, Ilość wytworzonych bulw i zawiązanych dodatkowo bulw, zabarwienie określone liczbowo w wartościach L*a*b, zawartość wybranych składników bioaktywnych i zawartość barwników chloroplastowych. Ponadto przygotowano kolejne soki i ekstrakty wodne z kłaczy imbiru. Analizowano zawartość polifenoli ogółem oraz potencjał przeciwutleniający. Wykazano wpływ warunków podkiełkowania na wydajność ekstrakcji oraz na badane parametry.