Ocena właściwości polskiego imbiru na Uniwersytecie Przyrodniczym

Ocena właściwości polskiego imbiru na Uniwersytecie Przyrodniczym

W sierpniu trwają prace nad oceną właściwości polskiego imbiru. Aby monitorować proces adaptacji roślin do warunków w Polsce niezbędna jest ocena nie tylko części podziemnej – czyli kłącza, ale także części nadziemnej. W związku z powyższym na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu trwają prace B+R, w ramach których oceniane są wskaźniki wzrostu roślin uprawianych w doświadczeniu wazonowym. Oceniane są parametry charakteryzujące tempo przyrostu części nadziemnych oraz ich właściwości fizyko-chemiczne i biochemiczne. Ponadto, przygotowywane są ekstrakty z liści imbiru, w których oceniana jest nie tylko zawartość polifenoli i chlorofili, ale także potencjał przeciwutleniający. Dotychczasowe wyniki wskazują, że liście imbiru mogą okazać się ciekawym składnikiem żywności. Badania potwierdzają, że uprawa imbiru w Polsce jest możliwa, przy zachowaniu odpowiednich zabiegów przed wysadzeniem bulw do gleby (w warunkach doświadczenia polowego).

obraz-17.jpg
3662938799769534669032318418384432103909831n.jpg
3687262293087379749892533369947997854960339n.jpg

Lorem ipsum...