
W ramach działań w III etapie zostało zaprojektowane narzędzie cyfrowe/aplikacja, które ma na celu zwiększenie efektywności całego procesu uprawy oraz skrócenie etapu wzrostu imbiru na polu. Jest to kluczowe w naszej strefie klimatycznej. W trakcie badań wykorzystano odpowiednie metody pomiarów warunków podkiełkowania, takie jak natężenie światła (Lux), temperatura (°C) i czas (h), co pozwoliło na stworzenie cyfrowej bazy danych. Następnie dane te zostały poddane analizie, w wyniku której dobrane zostały optymalne parametry, które następnie zostały zalgorytmizowane. Algorytm ten pozwala na dobieranie najlepszych parametrów (światła, temperatury i czasu) dla poszczególnych warunków środowiskowych w procesie kiełkowania imbiru.
Baza danych oraz algorytm umożliwią rolnikom precyzyjne dostosowanie warunków do potrzeb roślin. Całość stanowi rozwiązanie cyfrowe, które zapewni rolnikom niezbędną pomoc i wiedzę do odpowiedniego przygotowania sadzonek przed ich zasadzeniem.