
Po udanym pierwszym etapie zbiorów rodzimego imbiru, przystępujemy teraz do kolejnego etapu naszego projektu badawczego. Dnia 30.09.2023 roku odbyło się pierwsze tłoczenie soku z imbiru, który był uprawiany na polskiej ziemi. W pierwszym etapie zbiorów zebrano imbir o łącznej wadze 74kg (kolejne zbiory są planowane wkrótce). Po dokładnym myciu i starannym tłoczeniu uzyskaliśmy sok. Po procesie pasteryzacji i odpowiednim pakowaniu, sok trafił do Katedra Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, gdzie zostanie poddany dalszym procesom i badaniom, zaplanowanym w ramach projektu.
Obecnie stajemy więc, przed wyzwaniem wdrożenia technologii uzyskiwania klarowanego soku z imbiru, który będzie stanowił podstawę napojów funkcjonalnych. Nasz zespół badawczy skupia w sobie najlepszych ekspertów w dziedzinie technologii żywności, posiadających bogate doświadczenie w prowadzeniu badań nad żywnością i jej przetwarzaniem.
Nie możemy doczekać się momentu, kiedy pierwsze butelki z klarowanym sokiem z imbiru jako składnikiem napojów funkcjonalnych trafi na sklepowe półki. Mamy nadzieję, że staną się one ulubionym wyborem dla tych, którzy szukają alternatywy dla tradycyjnych napojów, a jednocześnie chcą dostarczyć swojemu organizmowi porcję zdrowia.