
Profesor Ramalakshmi Kulathooran, znana z wieloletniej pracy w CFTRI Mysore, obecnie pełniąca funkcję profesora i kierownika Katedry Technologii Żywności w Rajalakshmi Engineering College w Chennai, odwiedziła Polskę w ramach rewizyty i zacieśnienia współpracy międzynarodowej.
Podczas swojego pobytu prof. Kulathooran spotkała się z przedstawicielami Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, gdzie odbyła wizytę w Biocentrum przy Dojeździe 11. Spotkanie, prowadzone przez prof. Joannę Kobus-Cisowską, było okazją do wymiany doświadczeń i prezentacji dorobku naukowego. Wśród uczestników byli m.in. prof. dr hab. Daniel Lipiński z Wydziału Rolnictwa, Ogrodnictwa i Biotechnologii, prof. Piotr Szulc oraz Barbara Majoch, prezes Zarządu AgriSmart. Prof. Ramalakshmi przedstawiła prezentację na temat działalności Rajalakshmi Engineering College oraz swoich badań, a swoje prezentacje wygłosili również prof. Joanna Kobus-Cisowska, prof. Piotr Szulc i Barbara Majoch.
W trakcie wizyty prof. Kulathooran odwiedziła również laboratoria Biocentrum, co umożliwiło jej bliższe zapoznanie się z prowadzonymi tam pracami badawczymi.
Kolejnym punktem programu była wizyta w Rektoracie przy ul. Wojska Polskiego 28, gdzie uczestnicy spotkali się z prof. dr hab. inż. Anną Gramzą-Michałowską, kierownikiem Katedry Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej. Podczas spotkania zaprezentowano prototypy napojów funkcjonalnych, których unikalne właściwości szczegółowo omówiła Barbara Majoch.
W Rektoracie odbyło się również uroczyste podpisanie Memorandum of Understanding (MoU) przez prorektor ds. współpracy międzynarodowej, prof. dr hab. Karolinę Pawlak, oraz prof. Ramalakshmi Kulathooran. W wydarzeniu uczestniczyli także prof. Joanna Kobus-Cisowska, Barbara Majoch i prof. Piotr Szulc, którzy odegrali kluczową rolę w organizacji tego historycznego dla Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu wydarzenia.
Jednym z najważniejszych momentów wizyty była wizyta na pierwszej polskiej doświadczalnej uprawie imbiru, gdzie prof. Kulathooran mogła zobaczyć efekty prac i badań naukowców pod kierunkiem prof. Piotra Szulca. Wyraziła swoje uznanie dla tych pionierskich działań.
Podczas pobytu w Polsce prof. Kulathooran odwiedziła również Folwark Wąsowo, gospodarstwo Karola Bajona we Włoszakowicach, Akademię Pitagorasa, Centrum Doradztwa Rolniczego w Poznaniu oraz zwiedziła Stare Miasto w Poznaniu i Krakowie, jak również Kopalnię Soli w Wieliczce. Niezapomniane chwile spędziła pomieszczeniach produkcyjnych Firmy „Magi” s.c. – „Pierożki Babci Władzi” oraz w tłoczni i rozlewni soków spółki AgriSmart, a także w Pasiece Morawskich.
Profesor Ramalakshmi Kulathooran spotkała się również z innymi producentami tradycyjnej polskiej żywności na Targu Pietruszkowym (Lawendziarnia Stoki 6, Gospodarstwo konwencjonalne – Rodziny Chojeckich z Leszczyny) oraz w ich przedsiębiorstwach. Miała okazję odwiedzić takie znakomite miejsca jak Leszczyński Spichlerz, Ekobama, Ostrąg Ojcowski, Winiarnia Słońce i Wiatr oraz sklep firmowy Pierożki Babci Władzi.
Przyjazd do Polski prof. Ramalakshmi Kulathooran był istotnym krokiem w rozwijaniu współpracy oraz planowaniu kolejnych wspólnych przedsięwzięć.