
W ostatnich dniach zakończyliśmy zbieranie pozostałej części naszego polskiego imbiru. Mamy ogromną przyjemność podzielić się wynikami tego przedsięwzięcia! To był proces pełen pracy, ale efekty są naprawdę godne uwagi.
Pierwsza część zbiorów imbiru z naszej krajowej uprawy miała miejsce kilka tygodni temu. Pozostawienie niektórych kłączy na dłuższy czas skutkowało znaczącym wzrostem ich rozmiarów. Ta naturalna ewolucja imbiru była fascynująca, zwłaszcza biorąc pod uwagę zmienne warunki pogodowe panujące w Polsce - ujemne temperatury w nocy i dodatnie, nawet kilkanaście °C, w ciągu dnia. Wydaje się, że kluczem do tego sukcesu było także wcześniejsze ścięcie liści kilka dni przed zbiorami. Pozwoliło to roślinom skoncentrować się na rozwoju bulw, co zaowocowało większymi kłączami.
Z zebranych okazów został przygotowany sok, który jest prawdziwym eliksirem smaku, zdrowia i aromatu.
Ten sok zostanie przewieziony na Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, gdzie na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu stanie się przedmiotem zaawansowanych badań naukowych pod kierownictwem prof. dr hab. Joanny Kobus-Cisowskiej. Prace badawcze skupią się na analizie składu soku i jego właściwościach. Badacze skoncentrują się również na opracowaniu metody pozyskiwania klarowanego soku z imbiru, który będzie zawierał jedynie śladowe ilości białek i skrobi odpowiedzialnych za mętność tego produktu. Z niecierpliwością oczekujemy wyników i wierzymy, że czeka nas jeszcze wiele interesujących odkryć dzięki polskiemu imbirowi.