Blog

4 listopada to dzień, w którym na polu w Gospodarstwie Rolnym Przemka Kaczmarka rozpoczęły się przygotowania do kolejnego imbirowego sezonu. Właściciel  i jego zespół podjęli ważne kroki, aby zapewnić najlepsze warunki dla przyszłych upraw imbiru.

Pierwszym etapem przygotowań było rozwiezienie obornika, który dostarczy cenne składniki odżywcze ziemi. To naturalny sposób na wzbogacenie gleby i przygotowanie jej do przyjęcia nowych roślin. Jednak to nie koniec działań.

W planach jest także uprawa bezorkowa, co oznacza, że nie będzie tradycyjnego orkowania pola. To innowacyjne podejście do rolnictwa, które pozwala zachować strukturę gleby i zmniejsza erozję. Dzięki temu, gleba pozostaje bardziej zdrowa i odporniejsza na utratę składników odżywczych.

Przemek Kaczmarek i jego zespół podejmują te działania z troską o przyszłość i jakość uprawianego imbiru. To dowód na ich zaangażowanie w ekologiczne i zrównoważone rolnictwo. Już teraz możemy spodziewać się wspaniałych plonów w nadchodzącym sezonie imbirowym, który zapewne przyniesie zdrowe i aromatyczne kłącza tego wyjątkowego kłącza.


img-20231104-wa0001.jpg

W ostatnich dniach zakończyliśmy zbieranie pozostałej części naszego polskiego imbiru. Mamy ogromną przyjemność podzielić się wynikami tego przedsięwzięcia! To był proces pełen pracy, ale efekty są naprawdę godne uwagi.

Pierwsza część zbiorów imbiru z naszej krajowej uprawy miała miejsce kilka tygodni temu. Pozostawienie niektórych kłączy na dłuższy czas skutkowało znaczącym wzrostem ich rozmiarów. Ta naturalna ewolucja imbiru była fascynująca, zwłaszcza biorąc pod uwagę zmienne warunki pogodowe panujące w Polsce - ujemne temperatury w nocy i dodatnie, nawet kilkanaście °C, w ciągu dnia. Wydaje się, że kluczem do tego sukcesu było także wcześniejsze ścięcie liści kilka dni przed zbiorami. Pozwoliło to roślinom skoncentrować się na rozwoju bulw, co zaowocowało większymi kłączami.

Z zebranych okazów został przygotowany sok, który jest prawdziwym eliksirem smaku, zdrowia i aromatu.

Ten sok zostanie przewieziony na Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, gdzie na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu stanie się przedmiotem zaawansowanych badań naukowych pod kierownictwem prof. dr hab. Joanny Kobus-Cisowskiej. Prace badawcze skupią się na analizie składu soku i jego właściwościach. Badacze skoncentrują się również na opracowaniu metody pozyskiwania klarowanego soku z imbiru, który będzie zawierał jedynie śladowe ilości białek i skrobi odpowiedzialnych za mętność tego produktu. Z niecierpliwością oczekujemy wyników i wierzymy, że czeka nas jeszcze wiele interesujących odkryć dzięki polskiemu imbirowi.


..To, co jeszcze niedawno wydawało się niemożliwe, obecnie staje się rzeczywistością. Kilka miesięcy temu, kiedy zakładaliśmy pierwsze pędy w ramach projektu Polski Imbir, wielu patrzyło na nas z niedowierzaniem. Kto by pomyślał, że na polskiej ziemi może rosnąć imbir? Jednakże, polskie pole obecnie obfituje w pięknie rosnący, świeży imbir.

Projekt Polski Imbir to nie tylko próba aklimatyzacji nowej rośliny do polskiego klimatu. To przede wszystkim symbol determinacji, pasji i wiary w to, że za pomocą zaangażowania i pracy możemy osiągnąć to, co wydaje się być niemożliwe. Dziś, kiedy patrzymy na nasze imbirowe plantacje, odczuwamy dumę i satysfakcję. To owoc wielomiesięcznej troski, dbałości o każdy detal i niezłomnej wiary w sukces.

Zbiory Polskiego Imbiru stanowią wydarzenie, które na stałe zapisze się w historii polskiego rolnictwa. Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy wspierali nas w tej niełatwej, lecz niezwykle satysfakcjonującej przygodzie. Chcielibyśmy również wyrazić nasze uznanie i podziękowania dla uczniów Technikum nr 1 z Zespołu Szkół nr 2 im. Stanisława Staszica w Szamotułach za ich niezastąpioną rolę przy pierwszym etapie zbiorów.


384506114963941754703475466637195514831911n.jpg
384435678289684427335024271541504220022875n.jpg
img-20230928-wa0005.jpg

Po udanym pierwszym etapie zbiorów rodzimego imbiru, przystępujemy teraz do kolejnego etapu naszego projektu badawczego. Dnia 30.09.2023 roku odbyło się pierwsze tłoczenie soku z imbiru, który był uprawiany na polskiej ziemi. W pierwszym etapie zbiorów zebrano imbir o łącznej wadze 74kg (kolejne zbiory są planowane wkrótce). Po dokładnym myciu i starannym tłoczeniu uzyskaliśmy sok. Po procesie pasteryzacji i odpowiednim pakowaniu, sok trafił do Katedra Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, gdzie zostanie poddany dalszym procesom i badaniom, zaplanowanym w ramach projektu.

Obecnie stajemy więc, przed wyzwaniem wdrożenia technologii uzyskiwania klarowanego soku z imbiru, który będzie stanowił podstawę napojów funkcjonalnych. Nasz zespół badawczy skupia w sobie najlepszych ekspertów w dziedzinie technologii żywności, posiadających bogate doświadczenie w prowadzeniu badań nad żywnością i jej przetwarzaniem.

Nie możemy doczekać się momentu, kiedy pierwsze butelki z klarowanym sokiem z imbiru jako składnikiem napojów funkcjonalnych trafi na sklepowe półki. Mamy nadzieję, że staną się one ulubionym wyborem dla tych, którzy szukają alternatywy dla tradycyjnych napojów, a jednocześnie chcą dostarczyć swojemu organizmowi porcję zdrowia.


W dniu 29.09.2023 odbyło się drugie spotkanie merytoryczno-organizacyjne Grupy Operacyjnej Polski Imbir. Na zebraniu omówione zostały efekty prac zrealizowanych w zakończonym etapie nr 1.

Omówiono stopień zaawansowania prac i uzyskano wyniki trzech kierunków badań:

• Pierwszy kierunek zakłada opracowanie metodologii służącej optymalizacji warunków podkiełkowania sadzonek imbiru z uwzględnieniem czasu w odpowiedniej temperaturze i wilgotności i naświetleniu.

• Drugie kierunek zakłada ocenę efektów zastosowania warunków podkiełkowywania imbiru w założonych doświadczeniach: wazonowym (laboratoryjnym) i polowym.

• Trzeci kierunek dotyczy oceny właściwości uzyskanego plonu na potrzebę opracowania technologii pozyskania klarownego soku z imbiru i napojów z dodatkiem soku z imbiru.

Podczas spotkania przedstawiono także postępy prac związanych z modernizacją budynku przeznaczonego na tłocznie oraz krótkie informacje na temat zakupionych w ramach projektu urządzeń. Ponadto, omówiono przeprowadzone zbiory, które miały miejsce w dniach 28 i 29 września, oraz zaplanowano, w jaki sposób zostanie zagospodarowany uzyskany plon.

Podczas dyskusji skupiono się również na planach prac na kolejny okres wegetacyjny, ze szczególnym uwzględnieniem zagadnień związanych z sadzeniakami i ich kiełkowaniem. Przedstawiono także plan prac nad recepturami napojów z imbirem.

W ramach kwestii organizacyjnych i formalnych omówiono m.in. zmiany dotyczące rolnika i zakupu maszyn.

Wnioski z tego spotkania obejmowały:

1. Zaproponowaną zmianę do aneksu dot. rolnika – zakup maszyn,

2. Propozycję modyfikacji metodyki uprawy imbiru w roku 2024

3. Decyzję o rezygnacji z uprawy imbiru nr 2 w kolejnym roku.

4. Określenie konkretnych zadań dla poszczególnych partnerów Grupy Operacyjnej.

Na spotkaniu wykonano dokumentację fotograficzną zebranych roślin i zarejestrowano całe spotkanie w formie wideo. W spotkaniu uczestniczyło 9 osób, reprezentujących wszystkich partnerów grupy, a także Pan Mariusz Tatka, dyrektor Centrum Doskonalenia Rolnictwa O/Poznań.


3844961062772010951812158220193189544590885n.jpg
38450125812441369162324844427277086913387281n.jpg
38452769514385385267123078576025882030545542n.jpg

W ostatnim okresie realizacji operacji badano próby imbiru – części nadziemne pozyskane z doświadczenia polowego i wazonowego. Z blaszek liściowych wykonano ekstrakty etanolowe i poddano je ocenie zawartości związków fenolowych ogółem oraz aktywności przeciwutleniającej metodami z wykorzystaniem rodników DPPH oraz kationorodników ABTS. Ponadto określono siłę redukowania jonów żelaza przez badane ekstrakty. Stwierdzono, że zabiegi agrotechniczne wpływają na potencjał przeciwutleniający części wegetatywnych roślin imbiru. Kłącza imbiru, które intensywniej naświetlano w pierwszym okresie wegetacji, charakteryzowały się wyższą zawartością polifenoli ogółem i siłą redukującą. Wykazano, że ekstrakty pozyskane z blaszek liściowych z prób wazonowych wykazywały statystycznie istotnie wyższy potencjał do zmiatania wolnych rodników niż ekstrakty z prób polowych.  

analizawlasnosci2.jpg
analizawlasnosci1.jpg
analizawlasnosci3.jpg
2-3.jpg
1-1.jpg

W bieżącym okresie trwają prace badawcze nad oceną wzrostu roślin na polu w doświadczeniu założonym przez Rolnika we współpracy z UPP Poznań w pierwszym roku operacji.

W założonym doświadczeniu materiał doświadczalny pozyskany został z podkiełkowania w modelu czynnikowym. Czynnikiem są dwie odmiany roślin oraz szerokości nasadzeń w redlinach. Doświadczenie obejmuje analizę wpływu badanych czynników agrotechnicznych na kształtowanie wielkości uzyskanego plonu i przydatności do przetwórstwa oraz przydatności jako materiału rozmnożeniowego wegetatywnego w kolejnym sezonie wegetacyjnym.

Realizacja badań uwzględnia następujące prace:

• Ocena parametrów fizjologicznych roślin

Badania w tym etapie obejmują analizę cech roślin świadczących o ich kondycji:

o Pomiar powierzchni liści LAI

o Pomiar fluorescencji chlorofilu

o Pomiar wartości SPAD

o Pomiar zawartości N w liściu w celu oceny stanu odżywienia roślin azotem

o Zawartość i pobranie N, P, K


img-20230921-wa0000.jpg
img-20230921-wa0001.jpg
img-20230921-wa0005.jpg
img-20230921-wa0004.jpg
img-20230921-wa0002.jpg
img-20230921-wa0006.jpg

W sierpniu trwają prace nad oceną właściwości polskiego imbiru. Aby monitorować proces adaptacji roślin do warunków w Polsce niezbędna jest ocena nie tylko części podziemnej – czyli kłącza, ale także części nadziemnej. W związku z powyższym na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu trwają prace B+R, w ramach których oceniane są wskaźniki wzrostu roślin uprawianych w doświadczeniu wazonowym. Oceniane są parametry charakteryzujące tempo przyrostu części nadziemnych oraz ich właściwości fizyko-chemiczne i biochemiczne. Ponadto, przygotowywane są ekstrakty z liści imbiru, w których oceniana jest nie tylko zawartość polifenoli i chlorofili, ale także potencjał przeciwutleniający. Dotychczasowe wyniki wskazują, że liście imbiru mogą okazać się ciekawym składnikiem żywności. Badania potwierdzają, że uprawa imbiru w Polsce jest możliwa, przy zachowaniu odpowiednich zabiegów przed wysadzeniem bulw do gleby (w warunkach doświadczenia polowego).

obraz-17.jpg
3662938799769534669032318418384432103909831n.jpg
3687262293087379749892533369947997854960339n.jpg

Lorem ipsum...

Doświadczenia wazonowe są w trakcie realizacji. Rośliny imbiru rozwijają się, a przyrosty są zależne od metod kiełkowania sadzeniaków. Wyraźnie widać, że podkiełkowane rośliny imbiru charakteryzują się większym przyrostem biomasy, niż warianty, które podkiełkowywano z ograniczeniem dostępu do światła i wilgotności. Równolegle trwają prace budowlane u Lidera. Prace związane z dostosowaniem przestrzeni do badań przemysłowych są zaawansowane i realizowane zgodnie z planem. W lipcu odbyło się kolejne spotkanie przedstawicieli Konsorcjantów, na którym omówiono dotychczasowe wyniki prac i podjęto decyzje o dalszych działaniach. 

obraz2.jpg
3461487761992572058597747978987352296628449n.jpg
3676098022237721973247376020668071617879472n.jpg
3461351787874159693523448057128407712598992n.jpg
3662430852481451148011536480900344443956437n.jpg
3661120992956802297364422331839264603254118n.jpg

Grupa Operacyjna zaangażowna jest w prace zaplanowane w pierwszym etapie. Ostatecznie podjęto decyzję kolejności realizacji zaplanowanych prac modernizacyjnych w siedzibie Lidera. Zoptymalizowano wydajność linii do tłoczenia soku metodą obliczeniową, uwzględniając moc urządzeń oraz dostępną przestrzeń roboczą. Równolegle realizowano badania polowe i wazonowe. w ramach badań polowych wykonano badania gleby i wykonano pomiar kłaczy po wysadzeniu.

3461351787874159693523448057128407712598992n.jpg
3461487761992572058597747978987352296628449n.jpg
3661318336647209323855485994485943380490336n.jpg

W dniu 10 maja 2023 spółka AgriSmart sp. z o.o., która pełni rolę lidera Grupy Operacyjnej „Polski Imbir”, podpisała umowa o przyznanie pomocy na realizacje operacji pt. „Introdukcja uprawy imbiru (Zingiber officinale Rosc.) w Polsce na potrzebę opracowania nowej technologii wytwarzania klarowanych napojów funkcjonalnych”. 

Założono doświadczenie na polu u Rolnika, gdzie materiał doświadczalny pozyskany z podkiełkowania z ostał wykorzystany w doświadczeniu 3 czynnikowym w 4 powtórzeniach polowych (warunki rzeczywiste).

Czynnikiem 1-go rzędu były dwie odmiany, 2-go 3 szerokości nasadzeń natomiast 3-go dwa warianty stosowania agrowłókniny.

Doświadczenie obejmuje analizę wpływu badanych czynników agrotechnicznych (odmiana, agrowłóknina, szerokość radlin – szerokość nasadzeń) na kształtowanie wielkości uzyskanego plonu i przydatności do przetwórstwa oraz przydatności jako materiału rozmnożenia wegetatywnego w kolejnym sezonie wegetacyjnym

36926075314558046918633828075934219445262444n.jpg
37062321118390938798220552403923040811570322n-1.jpg
37106157635240493178634332815462710541094507n.jpg
3685585758187059699204905088350308938726401n.jpg
37109875114657209509288203374355765280338041n.jpg
3711171183019658491814849197186346702736330n.jpg

W ramach pierwszego etapu służącemu optymalizacji warunków podkiełkowania sadzonek imbiru zrealizowano doświadczenia w fitotronach, gdzie sadzeniaki imbiru poddano podkiełkowaniu w różnych warunkach wilgotności, temperatury i czasu naświetlania (12 wariantów).

Wykorzystano metody pomiarów warunków podkiełkowania (światło – Lux, temp - *C, czasu – h) umożliwiające opracowanie cyfrowego rozwiązania powalającego na sterowanie procesem kiełkowania imbiru w różnych okresach/ latach/ miejscach.

Ponadto dokonano oceny jakości i efektywności podkiełkowania (pomiar ilości oczkowania, utrata wody / sucha masa, wybarwienie oczek – L*a*b) oraz wykonano instrumentalną analizę zawartości chlorofili i związków polifenolowych, witamin, oraz składników bioaktywnych z wykorzystaniem technik spektralnych i chromatograficznych.