Blog

W bieżącym okresie trwają prace badawcze nad oceną wzrostu roślin na polu w doświadczeniu założonym przez Rolnika we współpracy z UPP Poznań w pierwszym roku operacji.

W założonym doświadczeniu materiał doświadczalny pozyskany został z podkiełkowania w modelu czynnikowym. Czynnikiem są dwie odmiany roślin oraz szerokości nasadzeń w redlinach. Doświadczenie obejmuje analizę wpływu badanych czynników agrotechnicznych na kształtowanie wielkości uzyskanego plonu i przydatności do przetwórstwa oraz przydatności jako materiału rozmnożeniowego wegetatywnego w kolejnym sezonie wegetacyjnym.

Realizacja badań uwzględnia następujące prace:

• Ocena parametrów fizjologicznych roślin

Badania w tym etapie obejmują analizę cech roślin świadczących o ich kondycji:

o Pomiar powierzchni liści LAI

o Pomiar fluorescencji chlorofilu

o Pomiar wartości SPAD

o Pomiar zawartości N w liściu w celu oceny stanu odżywienia roślin azotem

o Zawartość i pobranie N, P, K


img-20230921-wa0000.jpg
img-20230921-wa0001.jpg
img-20230921-wa0005.jpg
img-20230921-wa0004.jpg
img-20230921-wa0002.jpg
img-20230921-wa0006.jpg

W sierpniu trwają prace nad oceną właściwości polskiego imbiru. Aby monitorować proces adaptacji roślin do warunków w Polsce niezbędna jest ocena nie tylko części podziemnej – czyli kłącza, ale także części nadziemnej. W związku z powyższym na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu trwają prace B+R, w ramach których oceniane są wskaźniki wzrostu roślin uprawianych w doświadczeniu wazonowym. Oceniane są parametry charakteryzujące tempo przyrostu części nadziemnych oraz ich właściwości fizyko-chemiczne i biochemiczne. Ponadto, przygotowywane są ekstrakty z liści imbiru, w których oceniana jest nie tylko zawartość polifenoli i chlorofili, ale także potencjał przeciwutleniający. Dotychczasowe wyniki wskazują, że liście imbiru mogą okazać się ciekawym składnikiem żywności. Badania potwierdzają, że uprawa imbiru w Polsce jest możliwa, przy zachowaniu odpowiednich zabiegów przed wysadzeniem bulw do gleby (w warunkach doświadczenia polowego).

obraz-17.jpg
3662938799769534669032318418384432103909831n.jpg
3687262293087379749892533369947997854960339n.jpg

Lorem ipsum...

Doświadczenia wazonowe są w trakcie realizacji. Rośliny imbiru rozwijają się, a przyrosty są zależne od metod kiełkowania sadzeniaków. Wyraźnie widać, że podkiełkowane rośliny imbiru charakteryzują się większym przyrostem biomasy, niż warianty, które podkiełkowywano z ograniczeniem dostępu do światła i wilgotności. Równolegle trwają prace budowlane u Lidera. Prace związane z dostosowaniem przestrzeni do badań przemysłowych są zaawansowane i realizowane zgodnie z planem. W lipcu odbyło się kolejne spotkanie przedstawicieli Konsorcjantów, na którym omówiono dotychczasowe wyniki prac i podjęto decyzje o dalszych działaniach. 

obraz2.jpg
3461487761992572058597747978987352296628449n.jpg
3676098022237721973247376020668071617879472n.jpg
3461351787874159693523448057128407712598992n.jpg
3662430852481451148011536480900344443956437n.jpg
3661120992956802297364422331839264603254118n.jpg

Grupa Operacyjna zaangażowna jest w prace zaplanowane w pierwszym etapie. Ostatecznie podjęto decyzję kolejności realizacji zaplanowanych prac modernizacyjnych w siedzibie Lidera. Zoptymalizowano wydajność linii do tłoczenia soku metodą obliczeniową, uwzględniając moc urządzeń oraz dostępną przestrzeń roboczą. Równolegle realizowano badania polowe i wazonowe. w ramach badań polowych wykonano badania gleby i wykonano pomiar kłaczy po wysadzeniu.

3461351787874159693523448057128407712598992n.jpg
3461487761992572058597747978987352296628449n.jpg
3661318336647209323855485994485943380490336n.jpg

W dniu 10 maja 2023 spółka AgriSmart sp. z o.o., która pełni rolę lidera Grupy Operacyjnej „Polski Imbir”, podpisała umowa o przyznanie pomocy na realizacje operacji pt. „Introdukcja uprawy imbiru (Zingiber officinale Rosc.) w Polsce na potrzebę opracowania nowej technologii wytwarzania klarowanych napojów funkcjonalnych”. 

Założono doświadczenie na polu u Rolnika, gdzie materiał doświadczalny pozyskany z podkiełkowania z ostał wykorzystany w doświadczeniu 3 czynnikowym w 4 powtórzeniach polowych (warunki rzeczywiste).

Czynnikiem 1-go rzędu były dwie odmiany, 2-go 3 szerokości nasadzeń natomiast 3-go dwa warianty stosowania agrowłókniny.

Doświadczenie obejmuje analizę wpływu badanych czynników agrotechnicznych (odmiana, agrowłóknina, szerokość radlin – szerokość nasadzeń) na kształtowanie wielkości uzyskanego plonu i przydatności do przetwórstwa oraz przydatności jako materiału rozmnożenia wegetatywnego w kolejnym sezonie wegetacyjnym

36926075314558046918633828075934219445262444n.jpg
37062321118390938798220552403923040811570322n-1.jpg
37106157635240493178634332815462710541094507n.jpg
3685585758187059699204905088350308938726401n.jpg
37109875114657209509288203374355765280338041n.jpg
3711171183019658491814849197186346702736330n.jpg

W ramach pierwszego etapu służącemu optymalizacji warunków podkiełkowania sadzonek imbiru zrealizowano doświadczenia w fitotronach, gdzie sadzeniaki imbiru poddano podkiełkowaniu w różnych warunkach wilgotności, temperatury i czasu naświetlania (12 wariantów).

Wykorzystano metody pomiarów warunków podkiełkowania (światło – Lux, temp - *C, czasu – h) umożliwiające opracowanie cyfrowego rozwiązania powalającego na sterowanie procesem kiełkowania imbiru w różnych okresach/ latach/ miejscach.

Ponadto dokonano oceny jakości i efektywności podkiełkowania (pomiar ilości oczkowania, utrata wody / sucha masa, wybarwienie oczek – L*a*b) oraz wykonano instrumentalną analizę zawartości chlorofili i związków polifenolowych, witamin, oraz składników bioaktywnych z wykorzystaniem technik spektralnych i chromatograficznych.