Blog

W dniu 10 maja 2023 spółka AgriSmart sp. z o.o., która pełni rolę lidera Grupy Operacyjnej „Polski Imbir”, podpisała umowa o przyznanie pomocy na realizacje operacji pt. „Introdukcja uprawy imbiru (Zingiber officinale Rosc.) w Polsce na potrzebę opracowania nowej technologii wytwarzania klarowanych napojów funkcjonalnych”. 

Założono doświadczenie na polu u Rolnika, gdzie materiał doświadczalny pozyskany z podkiełkowania z ostał wykorzystany w doświadczeniu 3 czynnikowym w 4 powtórzeniach polowych (warunki rzeczywiste).

Czynnikiem 1-go rzędu były dwie odmiany, 2-go 3 szerokości nasadzeń natomiast 3-go dwa warianty stosowania agrowłókniny.

Doświadczenie obejmuje analizę wpływu badanych czynników agrotechnicznych (odmiana, agrowłóknina, szerokość radlin – szerokość nasadzeń) na kształtowanie wielkości uzyskanego plonu i przydatności do przetwórstwa oraz przydatności jako materiału rozmnożenia wegetatywnego w kolejnym sezonie wegetacyjnym

36926075314558046918633828075934219445262444n.jpg
37062321118390938798220552403923040811570322n-1.jpg
37106157635240493178634332815462710541094507n.jpg
3685585758187059699204905088350308938726401n.jpg
37109875114657209509288203374355765280338041n.jpg
3711171183019658491814849197186346702736330n.jpg

W ramach pierwszego etapu służącemu optymalizacji warunków podkiełkowania sadzonek imbiru zrealizowano doświadczenia w fitotronach, gdzie sadzeniaki imbiru poddano podkiełkowaniu w różnych warunkach wilgotności, temperatury i czasu naświetlania (12 wariantów).

Wykorzystano metody pomiarów warunków podkiełkowania (światło – Lux, temp - *C, czasu – h) umożliwiające opracowanie cyfrowego rozwiązania powalającego na sterowanie procesem kiełkowania imbiru w różnych okresach/ latach/ miejscach.

Ponadto dokonano oceny jakości i efektywności podkiełkowania (pomiar ilości oczkowania, utrata wody / sucha masa, wybarwienie oczek – L*a*b) oraz wykonano instrumentalną analizę zawartości chlorofili i związków polifenolowych, witamin, oraz składników bioaktywnych z wykorzystaniem technik spektralnych i chromatograficznych.