Blog

Profesor Ramalakshmi Kulathooran, znana z wieloletniej pracy w CFTRI Mysore, obecnie pełniąca funkcję profesora i kierownika Katedry Technologii Żywności w Rajalakshmi Engineering College w Chennai, odwiedziła Polskę w ramach rewizyty i zacieśnienia współpracy międzynarodowej.

Podczas swojego pobytu prof. Kulathooran spotkała się z przedstawicielami Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, gdzie odbyła wizytę w Biocentrum przy Dojeździe 11. Spotkanie, prowadzone przez prof. Joannę Kobus-Cisowską, było okazją do wymiany doświadczeń i prezentacji dorobku naukowego. Wśród uczestników byli m.in. prof. dr hab. Daniel Lipiński z Wydziału Rolnictwa, Ogrodnictwa i Biotechnologii, prof. Piotr Szulc oraz Barbara Majoch, prezes Zarządu AgriSmart. Prof. Ramalakshmi przedstawiła prezentację na temat działalności Rajalakshmi Engineering College oraz swoich badań, a swoje prezentacje wygłosili również prof. Joanna Kobus-Cisowska, prof. Piotr Szulc i Barbara Majoch.

W trakcie wizyty prof. Kulathooran odwiedziła również laboratoria Biocentrum, co umożliwiło jej bliższe zapoznanie się z prowadzonymi tam pracami badawczymi.

Kolejnym punktem programu była wizyta w Rektoracie przy ul. Wojska Polskiego 28, gdzie uczestnicy spotkali się z prof. dr hab. inż. Anną Gramzą-Michałowską, kierownikiem Katedry Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej. Podczas spotkania zaprezentowano prototypy napojów funkcjonalnych, których unikalne właściwości szczegółowo omówiła Barbara Majoch.

W Rektoracie odbyło się również uroczyste podpisanie Memorandum of Understanding (MoU) przez prorektor ds. współpracy międzynarodowej, prof. dr hab. Karolinę Pawlak, oraz prof. Ramalakshmi Kulathooran. W wydarzeniu uczestniczyli także prof. Joanna Kobus-Cisowska, Barbara Majoch i prof. Piotr Szulc, którzy odegrali kluczową rolę w organizacji tego historycznego dla Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu wydarzenia.

Jednym z najważniejszych momentów wizyty była wizyta na pierwszej polskiej doświadczalnej uprawie imbiru, gdzie prof. Kulathooran mogła zobaczyć efekty prac i badań naukowców pod kierunkiem prof. Piotra Szulca. Wyraziła swoje uznanie dla tych pionierskich działań.

Podczas pobytu w Polsce prof. Kulathooran odwiedziła również Folwark Wąsowo, gospodarstwo Karola Bajona we Włoszakowicach, Akademię Pitagorasa, Centrum Doradztwa Rolniczego w Poznaniu oraz zwiedziła Stare Miasto w Poznaniu i Krakowie, jak również Kopalnię Soli w Wieliczce. Niezapomniane chwile spędziła pomieszczeniach produkcyjnych Firmy „Magi” s.c. – „Pierożki Babci Władzi” oraz w tłoczni i rozlewni soków spółki AgriSmart, a także w Pasiece Morawskich.

Profesor Ramalakshmi Kulathooran spotkała się również z innymi producentami tradycyjnej polskiej żywności na Targu Pietruszkowym (Lawendziarnia Stoki 6, Gospodarstwo konwencjonalne – Rodziny Chojeckich z Leszczyny) oraz w ich przedsiębiorstwach. Miała okazję odwiedzić takie znakomite miejsca jak Leszczyński Spichlerz, Ekobama, Ostrąg Ojcowski, Winiarnia Słońce i Wiatr oraz sklep firmowy Pierożki Babci Władzi.

Przyjazd do Polski prof. Ramalakshmi Kulathooran był istotnym krokiem w rozwijaniu współpracy oraz planowaniu kolejnych wspólnych przedsięwzięć.


uploads/user_file/4kr.jpg
10kr.jpg
11kr.jpg
1kr.jpg
5kr.jpg
6kr.jpg
16kr.jpg
13kr.jpg
kr9.jpg
uploads/user_file/8kr.jpg
4kr.jpg
12kr.jpg
20kr.jpg
14kr.jpg
15kr.jpg
17kr.jpg
21kr.jpg
19kr.jpg

W dniach 3-5 września w Łodzi odbyła się wyjątkowa konferencja „Kobiety tworzą innowacje!”, która zgromadziła innowacyjne rolniczki, przedsiębiorczynie, naukowczynie oraz doradczynie z sektora agrobiznesu. Organizowane przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Warszawie oraz Stowarzyszenie Liderki Innowacji wydarzenie było przestrzenią do wymiany doświadczeń, wiedzy i nawiązywania wartościowych kontaktów.

Konferencję otworzyli Paweł Krzeczunowicz, dyrektor Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie oraz Maria Sikorska, prezeska Stowarzyszenia Lierki Innowacji. Wśród prelegentów znaleźli się eksperci takich jak Agnieszka Sendor, która mówiła o budowaniu marki osobistej, oraz Agnieszka Tołłoczko, dzieląca się doświadczeniami z łamania stereotypów w rolnictwie.

Inne inspirujące wystąpienia to prezentacja Adrianny Pawlik z NCBiR na temat równości płci w projektach badawczych oraz Anna Ogar z Insignes Labs, która przedstawiła przejście od badań naukowych do praktycznego biznesu.

Dr Agnieszka Orzeł, specjalistka w hodowli roślin jagodowych, podzieliła się swoimi sukcesami w wprowadzaniu na rynek nowych odmian maliny i jeżyny, które dobrze radzą sobie w zmieniających się warunkach klimatycznych.

Na konferencji nie zabrakło również męskiego punktu widzenia tworzenia innowacji w rolnictwie. Jacek Skudlarski przedstawił temat: Sztuczna inteligencja i nowe technologie w rolnictwie i ogrodnictwie. O konieczności adaptacji rolnictwa do zmian klimatu opowiadał Bogdan Chojnicki. Wśród prelegentów wystąpił również Mirosław Korzeniowski. Fundacja Agroekoton, którą reprezentuje wspiera innowacyjne projekty kobiet w rolnictwie, promując zrównoważone i ekologiczne praktyki rolnicze oraz wzmacniając pozycję kobiet w branży agro. Jakub Bilski z Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa przedstawił temat: „Rola kobiet w Grupach Operacyjnych EPI”.

Nagrody i wyróżnienia

Podczas konferencji odbyła się uroczysta gala, podczas której nagrodzono kobiety, które przyczyniają się do innowacji w rolnictwie i agrobiznesie. Wśród laureatek znalazły się wyjątkowe kobiet, które otrzymały nagrody za swoje projekty wprowadzające innowacje w przemyśle rolno-spożywczym.

Prezes Zarządu AgriSmart Barbara Majoch otrzymała nagrodę – w kategorii innowacyjna przedsiębiorczyni/rolniczka wiejska.

Pomysłodawczyni projektu Polski Imbir - prof. Joanna Kobus-Cisowska została nagrodzona w kategorii innowacyjna naukowczyni w przetwórstwie rolno-spożywczym.

Konferencja „Kobiety tworzą innowacje!” pokazała, że polska wieś i sektor agrobiznesu dynamicznie się rozwijają dzięki zaangażowaniu, wiedzy i innowacyjności kobiet. Spotkanie było doskonałą okazją do podkreślenia roli kobiet w tworzeniu zrównoważonej przyszłości dla polskiego rolnictwa. Zachęcamy do śledzenia Polskiego Imbiru oraz innych projektów naszych inspirujących przedsiębiorczyń.


kti2.jpg
kti3.jpg
kti4.jpg
kti5.jpg
kti7.jpg
kti8.jpg
kti6.jpg
kti9.jpg
kti1.jpg

Dzisiaj w ramach naszego projektu badawczego przeprowadzamy szczegółowe pomiary biometryczne części nadziemnej imbiru. W trakcie badań zmierzymy wysokość roślin, średnicę łodygi, liczbę liści, powierzchnię liści, zawartość chlorofilu, wskaźniki SLA (specyficzna powierzchnia liści) i LAI (indeks powierzchni liściowej), a także dokonamy oceny plonów liści, łodyg oraz całych roślin.

Po zakończeniu pomiarów, rośliny zostaną poddane procesowi suszenia, aby określić zawartość składników pokarmowych zarówno w świeżej, jak i suchej masie. Dokładna analiza plonów świeżych i suchych pozwoli nam również na ustalenie, jaki procent masy rośliny stanowią liście.

Te szczegółowe badania są kluczowe dla zrozumienia wzrostu i rozwoju imbiru w naszych warunkach uprawowych oraz dla optymalizacji technik hodowli. Wyniki pomiarów dostarczą nam cennych informacji, które przyczynią się do dalszego doskonalenia naszych praktyk rolniczych i zapewnienia wysokiej jakości plonów.


imbir-badania-1.jpg
imbir-badania-2.jpg
imbir-badania-3.jpg

Kluczowe etapy naszych prac:

1. Ustalenie składu recepturowego i opracowanie koncepcji shotów: Pracujemy szczegółowym ustaleniem składu recepturowego, uwzględniając udział soku z imbiru jako kluczowego składnika. Pracujemy nad kompozycją surowców roślinnych, takich jak owoce, warzywa i zioła, które w połączeniu z imbirem stworzą funkcjonalne shoty o pożądanych właściwościach zdrowotnych.

2. Optymalizacja procesu klarowania soku z imbiru: Kluczowym elementem naszego projektu jest zastosowanie zaawansowanych technologii klarowania soku z imbiru. Prowadzimy prace nad optymalizacją tego procesu, aby zachować wszystkie cenne składniki odżywcze, a jednocześnie uzyskać klarowny produkt końcowy. Udział w wytwarzaniu prototypowych produktów pozwala nam na bieżąco testować i doskonalić nasze technologie.

3. Badania przechowalnicze i ocena jakości soku: Realizujemy również prace związane z badaniami przechowalniczymi. Monitorujemy parametry fizykochemiczne na każdym etapie procesu, w tym mycia, tłoczenia oraz pasteryzacji, co pozwala nam na precyzyjną kontrolę jakości.

4. Ustalanie założeń żywieniowych i ocena wartości odżywczych: Pracujemy nad ustaleniem dokładnych założeń żywieniowych i dietetycznych dla naszych shotów. Dobór surowców bazowych oraz składników uzupełniających jest kluczowy dla zapewnienia, że nasze produkty będą nie tylko smaczne, ale także zdrowe i zgodne z potrzebami naszych konsumentów. Nasz zespół specjalistów angażuje się również w ocenę wartości odżywczych, aby nasze shoty były prawdziwie funkcjonalnymi produktami.

Nasze badania i prace nad shotami z imbirem mają na celu stworzenie innowacyjnych, zrównoważonych produktów, które spełnią oczekiwania zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczych.


Dzięki kontaktom z naukowcami z Rajalakshmi Engineering College w Chennai w Indiach oraz rolnikami z tego kraju, możemy na bieżąco aktualizować i udoskonalać nasze metody badawcze i techniki sadzenia imbiru. To bezpośrednio przekłada się na jakość i efektywność prowadzonych działań.

Z tym większą radością przyjęliśmy informację o przyjeździe we wrześniu delegatów z Indii. Powoli planujemy to wydarzenie, a tutaj warto podkreślić ogromny wkład pani prof. Joanny Kobus-Cisowskiej oraz prof. Piotra Szulca w organizację tego przedsięwzięcia.

Zaproszenia naukowców z Indii do Polski są cennymi działaniami, które, mimo że nie są finansowane bezpośrednio z funduszy przeznaczonych na projekt Polski Imbir, stanowią jego naturalne i wartościowe uzupełnienie.


wspolpraca-z-indiami-2.jpg
wspolpraca-z-indiami-1.jpg
696b9d35-0416-495f-8f7d-7364c9aef24c.JPG

W ostatnich dniach uprawy imbiru prowadzone na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu pod kierunkiem prof. Piotra Szulca oraz na polu w gospodarstwie Przemysława Kaczmarka zostały odwiedzone przez członków konsorcjum: prof. Joannę Kobus-Cisowską, Barbarę Majoch oraz Przemysława Lecyka.

Nasze uprawy imbiru osiągnęły kolejny etap rozwoju. Rośliny są już znacznie większe, regularnie nawożone, podlewane i starannie doglądane. Aktualnie oczekujemy na pojawienie się kwiatów, co jest ważnym krokiem w naszej pracy badawczej.

Dzięki rygorystycznie zaplanowanym parametrom uprawy oraz zaangażowaniu naszego zespołu, możemy obserwować istotne różnice w wzroście i adaptacji roślin w różnych warunkach środowiskowych. Te doświadczenia są kluczowe dla naszych badań, umożliwiając nam lepsze zrozumienie dynamiki wzrostu i rozwoju imbiru w polskich warunkach klimatycznych.

Zachęcamy do obejrzenia nowych zdjęć, które przedstawiają nasze postępy i zaangażowanie w rozwijanie innowacyjnych metod hodowli imbiru. Nasze starannie pielęgnowane rośliny będą kontynuować swoją drogę do pełnego rozkwitu, a zebrane dane przyczynią się do przyszłych badań i rozwoju.


pic-6.jpg
pic-1.jpg
pic-2.jpg
pic-5.jpg
img-20240727-wa0052.jpg

W dniach 3-5 czerwca w Chełmie odbyła się konferencja "Dylematy rolnictwa XXI wieku – szanse i zagrożenia", która zgromadziła ekspertów, naukowców oraz praktyków rolnictwa. Uczestnicy dyskutowali o współczesnych wyzwaniach i możliwościach rozwoju rolnictwa w obecnych czasach. Jednym z punktów programu była prezentacja profesora Piotra Szulca, przedstawiająca wyniki badań pt. "Optymalizacja warunków podkiełkowania sadzonek imbiru (Zingiber Officinalis Rosc.) w warunkach laboratoryjnych: metodologia i analiza jakościowo-ilościowa metabolitów". Badania te są częścią projektu naszej grupy operacyjnej.

W dniach 26 i 27 czerwca 2024 roku w Vic, Hiszpania, odbyło się spotkanie Cross-visits zorganizowane przez EU CAP Network pod tytułem "Wykorzystanie rolniczych i leśnych odpadów do tworzenia alternatywnych źródeł dochodu dla rolników i leśników". Grupa Operacyjna "Polski Imbir" miała okazję zaprezentować swój innowacyjny projekt, co stanowiło ważny element programu. Uczestnicy spotkania mieli także szansę odwiedzić miejsca, gdzie realizowane są projekty "Fertieco" i "Bioeconomy of Proximity", prowadzone przez hiszpańskie grupy operacyjne kierowane przez Beta Technologists.

Spotkanie było inspirujące i obfitujące w praktyczne wglądy, co przyczyniło się do pozytywnych doświadczeń uczestników. Zarówno wizyty terenowe, jak i dyskusje miały na celu nie tylko prezentację osiągnięć poszczególnych grup, ale również stworzenie podstaw pod trwałą i efektywną współpracę.


cross-visits-3.jpg
cross-vists-1.jpg
cross-visits-4.jpg

VI Forum Sieciowanie Partnerów SIR już za nami! Wydarzenie to, które odbyło się we Wrocławiu, zgromadziło ponad 100 uczestników z różnych zakątków Polski, wszystkich zjednoczonych wspólnym celem – podnoszeniem konkurencyjności polskiego rolnictwa oraz poprawą jakości życia na wsi.

Wśród obecnych na forum nie zabrakło reprezentantów Grupy Operacyjnej Polski Imbir, którzy aktywnie włączyli się w wymianę doświadczeń i prezentację swoich innowacyjnych rozwiązań. Spotkanie to było doskonałą okazją do nawiązywania nowych kontaktów oraz inicjowania współpracy, które mogą zaowocować przyszłymi, wspólnymi projektami innowacyjnymi.

Forum, jak co roku, stanowiło platformę dla intensywnych dyskusji, dzięki którym uczestnicy mogli nie tylko zgłębiać swoją wiedzę, ale również dzielić się własnymi sukcesami i wyzwaniami. Takie spotkania są kluczowe dla rozwijania sektora rolniczego w Polsce, tworząc przestrzeń dla współpracy i wprowadzania realnych zmian.

sir-wroclaw-2.jpg
sir-wroclaw-3.jpg

Chociaż projekt technologiczny linii do tłoczenia soków został opracowany już jakiś czas temu, dopiero teraz prezentujemy jego kluczowe aspekty. Projekt ten, realizowany przez DAR OGRODU Spółka z o.o. dla AGRISMART SP Z O.O., skupia się na innowacyjnym przetwarzaniu surowców naturalnych, takich jak jabłka i imbir, w celu produkcji wysokiej jakości soków.

Zapewnienie najwyższej efektywności i jakości produkcji było możliwe dzięki starannemu doborowi technologii i surowców. Linia do tłoczenia soków obejmuje kilka kluczowych etapów, takich jak selekcja owoców, mycie, rozdrabnianie, tłoczenie oraz wstępna filtracja. Cały proces jest zaprojektowany tak, aby maksymalizować uzysk soku przy jednoczesnym zachowaniu naturalnych walorów smakowych i odżywczych surowców.

Dodatkowo, projekt uwzględnia zastosowanie nowoczesnych rozwiązań w zakresie magazynowania oraz kontrolno-pomiarowego sprzętu, co umożliwia precyzyjne monitorowanie i dostosowanie procesów produkcyjnych. Rozmieszczenie modułów w ciągu technologicznym zostało dokładnie zaplanowane, aby optymalizować przepływ pracy i zwiększyć wydajność linii produkcyjnej.

Jest to zatem projekt, który nie tylko podnosi standardy produkcji soków, ale również wprowadza nowoczesne technologie, które mogą znacząco przyczynić się do rozwoju przemysłu spożywczego.


W ramach zaawansowanych działań doświadczalnych prowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pod kierunkiem prof. P. Szulca, w Zakładzie Doświadczalno-Dydaktycznym Uprawy Roli i Roślin w Złotnikach koło Poznania, prowadzone są uprawy imbiru. Wykorzystane do nasadzeń kłącza, sprowadzone z Indii, są wyjątkowo cenne ze względu na brak powłok hamujących kiełkowanie, co jest typowe dla imbiru dostępnego w Polsce.

Te kłącza zostały starannie przygotowane i podkiełkowane w kontrolowanych warunkach — z odpowiednio dostosowaną temperaturą, wilgotnością oraz czasem, zgodnie z założeniami projektu.

Rygorystycznie zaplanowane parametry uprawy pozwalają naszym naukowcom na rozwijanie i optymalizowanie metod hodowli imbiru, dostosowanych do warunków tuneli foliowych oraz upraw otwartych. Dzięki temu możliwe jest dokładne obserwowanie różnic w wzroście i adaptacji roślin w różnorodnych warunkach środowiskowych.

Zebrane doświadczenia oraz wyhodowany materiał roślinny są kluczowe dla naszych badań. Pozwalają one na głębsze zrozumienie dynamiki wzrostu i rozwoju imbiru w naszych warunkach klimatycznych, zarówno w sztucznych, jak i naturalnych warunkach uprawy. Te cenne dane stanowią podstawę do planowania przyszłych nasadzeń i dalszych badań. Starannie pielęgnowane rośliny, nadzorowane przez naukowców, będą wykorzystane w przyszłym roku uprawnym, co umożliwi kontynuację i rozszerzenie naszych badań, przyczyniając się do rozwoju innowacyjnych rozwiązań w polskim sektorze rolniczym.


uprawy-w-tunelach-3.jpg
uprawa-w-tunelach-41.jpg
uprawy-w-tunelach-2.jpg

Jako członkowie grupy operacyjnej, jesteśmy głęboko zaangażowani i zafascynowani inicjatywami realizowanymi przez EU CAP Network. Nasza aktywność w tym obszarze obejmowała uczestnictwo w wielu spotkaniach, takich jak te w Wiedniu, Krakowie czy Antwerpii, gdzie szukaliśmy inspiracji i wspieraliśmy innowacyjne działania rolników w Europie. Kiedy pojawiła się propozycja wyjazdu do innych grup operacyjnych w Europie, z entuzjazmem zgłosiliśmy nasze uczestnictwo, oczekując z niecierpliwością na potwierdzenie. Wiadomość, którą otrzymaliśmy, przeszła jednak nasze oczekiwania – to my mieliśmy gościć grupy operacyjne z Europy. Niestety, biorąc pod uwagę, że nasze uprawy znajdują się w Poznaniu, a siedziba AgriSmartu jest w Trzcianie, oddalonej o wiele kilometrów, oraz fakt, że nasza nowa linia produkcyjna nie została jeszcze uruchomiona, nie byliśmy w stanie przyjąć europejskich gości.

W zamian EU CAP Network zaprosiło nas do przedstawienia naszego projektu na spotkaniu, które odbędzie się nie u nas, ale w miejscowości VIC w Hiszpanii, w ramach grup operacyjnych prowadzonych przez Beta Technologist.

Podstawowym celem wizyt jest stworzenie platformy do wymiany wiedzy i wzajemnego uczenia się między grupami operacyjnymi z całej Europy. Ich uczestnicy mają okazję do wymiany dobrych praktyk i innowacyjnych rozwiązań między przedstawicielami grup z różnych państw członkowskich, co w szerszym kontekście może przyczynić się do zawiązania współpracy między projektami/działaczami w obszarze badań i innowacji i/lub doprowadzić do utworzenia międzynarodowych grup operacyjnych.

Do głównych zadań wizyt sieciujących (cross-visits) należy:

• zapewnienie możliwości dzielenia się wiedzą i doświadczeniami na temat innowacji związanych z realizowanymi projektami oraz podejściem wielopodmiotowym;

• omówienie wspólnych wyzwań, potrzeb badawczych wynikających z praktyki, inspirujących pomysłów i potencjalnych rozwiązań;

• wymiana i dalsze rozpowszechnianie rezultatów projektów w całej UE;

• stworzenie możliwości potencjalnej przyszłej współpracy i/lub partnerstwa.


Dziś podjęto kolejne prace polowe mające na celu adaptację uprawy imbiru do polskich warunków klimatycznych i glebowych.

Zdjęcie przedstawia aktualny stan prac polowych w gospodarstwie Przemysława Kaczmarka. Kłącza imbiru, które zostały uprzednio zasadzone, poddano działaniom, aby utworzyć odpowiedniej szerokości redliny. Ten proces jest kluczowy dla zapewnienia odpowiedniej cyrkulacji powietrza i drenażu, co bezpośrednio wpływa na zdrowie i wzrost roślin.

Precyzyjne rozmieszczenie sadzonek w glebie ma kluczowe znaczenie dla zapewnienia optymalnych warunków wzrostu roślin, a zastosowanie mechanizacji pozwala na efektywne zarządzanie dużymi obszarami uprawnymi.

Projekt „Polski Imbir” nieustannie dąży do innowacji i optymalizacji procesów uprawy, aby w przyszłości imbir mógł stać się powszechnie uprawianą rośliną na polskich polach. Dzięki ciągłym badaniom i eksperymentom, cały zespół dąży do opracowania najlepszych praktyk, które zapewnią wysoką jakość i wydajność upraw.

Dalsze prace będą obejmowały regularne monitorowanie stanu roślin, analizę warunków glebowych oraz adaptację technik uprawnych w celu maksymalizacji plonów.


W dniach 6-8 maja 2024 roku, w Estoril w Portugalii, odbyła się konferencja zorganizowana przez Europejską Sieć WPR na rzecz innowacji i wymiany wiedzy (EIP-AGRI). Spotkanie zgromadziło przedstawicieli Grup Operacyjnych z całej Europy, w tym również członków naszej grupy, Polskiego Imbiru. Mieliśmy zaszczyt przedstawić nasze działania na stoisku, co stanowiło wyjątkową okazję do prezentacji naszych inicjatyw wszystkim zgromadzonym uczestnikom.

Konferencja skupiła się na prezentacji osiągnięć Grup Operacyjnych, które odgrywają kluczową rolę w opracowywaniu i wdrażaniu innowacji w sektorze rolnictwa, produkcji żywności i leśnictwie. Do końca roku 2025 oczekuje się utworzenia jeszcze większej liczby projektów, co podkreśla rosnącą wagę tych inicjatyw.

Podczas konferencji podkreślono sukcesy wynikające z realizacji ponad 3400 projektów zarejestrowanych w bazie danych Komisji Europejskiej. Polski Imbir, jako aktywny uczestnik tej inicjatywy, miał okazję dzielić się swoimi doświadczeniami oraz uczyć się od innych, co jest nieocenione w kontekście wprowadzania innowacji na większą skalę.

Kluczowymi punktami programu były omówienia dotyczące możliwości finansowania, wykorzystania i doskonalenia wyników projektów GO w praktyce. Zostały także zidentyfikowane dobre praktyki, które mogą wesprzeć przygotowanie i realizację kolejnych projektów w ramach WPR 2023-2027.

Jednym z najbardziej oczekiwanych momentów konferencji była ceremonia wręczenia nagród w europejskim konkursie dla Grup Operacyjnych. To wydarzenie nie tylko celebrowało osiągnięcia, ale również inspirowało uczestników do dalszego rozwijania swoich projektów.

Dla Polskiego Imbiru, udział w tej konferencji to nie tylko okazja do prezentacji własnych osiągnięć, ale przede wszystkim możliwość czerpania z bogactwa wspólnych doświadczeń. Wymiana wiedzy i dobrych praktyk z innymi Grupami Operacyjnymi na pewno przyczyni się do lepszego zrozumienia i efektywnego wdrażania innowacyjnych projektów, które będą służyć zrównoważonemu rozwojowi europejskiego rolnictwa.

Konferencja w Estoril stanowiła kamień milowy dla wszystkich uczestników i była świadectwem tego, jak współpraca międzynarodowa i wymiana wiedzy mogą realnie przekładać się na postęp w rolnictwie. Polski Imbir z niecierpliwością oczekuje na kolejne inicjatywy i projekty, które pozwolą wykorzystać zdobytą wiedzę i doświadczenie w praktyce.


4381610774060899022576041932144997457224106n.jpg
4381612904061194855879793268551184292287907n.jpg
4381710494061828589149755546668959547376379n.jpg
4419517444066863855312898552752671130673716n.jpg
projekt-bez-nazwy-1.png
zdjecie-whatsapp-2024-05-07-o-111337ff73a87c.jpg

Delegaci z naszej Grupy Operacyjnej Polski Imbir - Lidia Moroń-Morawska i Barbara Majoch, będą reprezentować nas na międzynarodowej konferencji "EIP-AGRI Operational Groups: Innovation in practice", która odbędzie się w Estoril, Portugalia, od 6 do 8 maja 2024 roku. To wyjątkowe wydarzenie zgromadzi ponad 600 uczestników z całej Europy, prezentując najlepsze praktyki i innowacje w rolnictwie i obszarach wiejskich.

Grupa Operacyjna Polski Imbir, jako jedna z około 3400 grup operacyjnych w Europie, aktywnie uczestniczy w wymianie wiedzy i doświadczeń w ramach wspólnej polityki rolniczej UE. Chociaż w tym roku nie zgłosiliśmy się do konkursu "EIP-AGRI Innovation Awards" organizowanego równolegle z konferencją, z niecierpliwością kibicujemy innym grupom i jesteśmy dumni, że możemy wspierać i promować innowacyjność na skalę europejską.

Przygotowaliśmy już materiały na nasze stoisko, gdzie będziemy prezentować nasze osiągnięcia i projekty. Planujemy aktywnie uczestniczyć w dyskusjach i sesjach interaktywnych, które pozwolą nam lepiej zrozumieć i wykorzystać nowe możliwości dla przyszłych inicjatyw. Naszym głównym celem jest nawiązanie nowych kontaktów, wymiana wiedzy oraz wspieranie się nawzajem w realizacji założeń projektowych stawiających przed nami nowe wyzwania.

Wydarzenie to stanowi doskonałą okazję do dalszego rozwoju naszej działalności i poszerzenia horyzontów poprzez zapoznanie się z innowacyjnymi działaniami prezentowanymi przez inne Grupy Operacyjne. Dzięki temu możemy jeszcze efektywniej przyczyniać się do wzrostu zrównoważonego rozwoju w rolnictwie, zarówno w Polsce, jak i w całej Europie.


Dnia 23 kwietnia tego roku, po raz pierwszy w sezonie, przystąpiliśmy do sadzenia imbiru. Wykorzystując doskonale przygotowane w warunkach kontrolowanych sadzonki, które po podkiełkowaniu były już idealnie gotowe do wysadzenia, rozpoczęliśmy proces zasadzenia imbiru na naszych polach.

Kluczowym elementem był maszyna, która znacząco usprawniła proces sadzenia, umożliwiając efektywne i precyzyjne umieszczenie sadzonek w przygotowanym już w poprzednim sezonie podłożu. Dzięki temu imbir rośnie w idealnych warunkach, zapewniających wysoką jakość plonów.

Proces sadzenia imbiru odbywa się z wykorzystaniem specjalistycznych technik i urządzeń, co jest widoczne na załączonych zdjęciach. Na pierwszym zdjęciu widać, jak sadzonki są starannie umieszczane w maszynie sadzącej, co zapewnia równomierne rozmieszczenie roślin na polu. Drugie zdjęcie przedstawia samą sadzarkę w akcji na polu, co pozwala na lepsze zrozumienie skali naszych działań oraz zaawansowania technologicznego wykorzystywanego w naszym rolnictwie.

Dzięki nowoczesnym technologiom i zaangażowaniu naszego zespołu, zapewniamy, że każda sadzonka zostaje posadzona z należytą starannością, co przekłada się na zdrowy wzrost i rozwój roślin. Nasza inwestycja w innowacyjne rozwiązania rolnicze pozwala nie tylko na zwiększenie efektywności, ale także na zrównoważone zarządzanie zasobami naturalnymi naszego gospodarstwa.

Prowadzenie działań związanych z innowacjami w rolnictwie oraz koncentracja na rozwijaniu zrównoważonych metod uprawy są kluczowe dla zapewnienia trwałości i adaptacji do zmieniających się warunków klimatycznych, co jest niezmiernie ważne w kontekście globalnych wyzwań rolniczych.

Zaangażowanie w projekt "Polski Imbir" nie tylko wpływa na rozwój naszej działalności, ale również przyczynia się do wzrostu innowacyjności w całej branży rolniczej, promując polskie rolnictwo jako lidera w wykorzystaniu nowoczesnych technologii i zrównoważonych praktyk rolniczych.


pole-1.jpg
sadzenie-1.jpg
sadzenie-3.jpg

W dniach 17-18 kwietnia 2024 roku, w Krakowie odbyło się wyjątkowe spotkanie pod nazwą "Innowacje prowadzone przez kobiety w rolnictwie i obszarach wiejskich", zorganizowane przez sieć Eu Cap Network. 


W warsztatach wzięło udział 86 liderów innowacji z ponad 20 krajów Europy, wśród których znalazła się Lidia Moroń-Morawska. Wydarzenie to stanowiło platformę do wymiany wiedzy, identyfikacji udanych inicjatyw oraz sieciowania między kobietami, które odgrywają kluczową rolę w rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich.

Lidia M dzięki doświadczeniu w pracy Grup Operacyjnych została wyróżniona i mogła prowadzić jedną ze scen warsztat, skupiając się na promowaniu wiedzy i wspieraniu inicjatyw związanych z rolnictwem. Lidia z sukcesem zainspirowała pozostałe uczestniczki, dzieląc się doświadczeniami i inspiracjami, które przyczyniły się do owocnych dyskusji i pozytywnych komentarzy od uczestników.

Spotkanie to było nie tylko okazją do zaprezentowania innowacyjnych praktyk i strategii dywersyfikacji gospodarstw, ale również platformą do promowania przyjaznych dla kobiet ekosystemów przedsiębiorczości w lokalnych wspólnotach wiejskich. Poprzez aktywne sieciowanie, uczestniczki miały możliwość wspierania innowacji i przedsiębiorczości napędzanej przez kobiety na obszarach wiejskich.


436943556256964186566159562407258540124057136n.jpg
4382040867184994569098994297496074847452943n.jpg

W dniach 13-14 kwietnia 2024 roku miała miejsce konferencja podsumowująca roczną działalność grupy operacyjnej i realizację projektu "Introdukcja uprawy imbiru (Zingiber officinale Rosc.) w Polsce na potrzebę opracowania nowej technologii wytwarzania klarowanych napojów funkcjonalnych". Jako przedstawiciele firmy AgriSmart przedstawiliśmy nasze osiągnięcia, począwszy od podpisania umowy, poprzez sadzenie imbiru w kwietniu 2023 roku, opiekę nad uprawami, zbiory, aż po tłoczenie soku i prace nad napojami funkcjonalnymi. Opowiedzieliśmy również o imporcie imbiru z Indii oraz o doświadczeniach zebranych na plantacjach w Indiach i w Ogrodzie Botanicznym w Edynburgu. Wartościowym elementem była również wiedza zdobyta podczas spotkań na Uniwersytecie w Chennai, gdzie realizowane są projekty dotyczące imbiru, oraz w Centralnym Instytucie Badań Technologicznych Żywności (CFTRI) w Mysore, gdzie poszerzyliśmy naszą wiedzę o przetwarzaniu tego kłącza. Zostaliśmy również poinformowani o wizycie w Ambasadzie RP w New Delhi, co otworzyło nowe perspektywy na promocję polskich produktów (nie tylko tych zawierających imbir).

Chcielibyśmy wyrazić serdeczne podziękowania dla prof. Piotra Szulca, prof. Joanny Kobus-Cisowskiej oraz Barbary Majoch za ich znaczący wkład w przygotowanie prezentacji. Szczególne słowa uznania kierujemy także do Lidii Moroń-Morawskiej, która z wielką starannością zebrała i uporządkowała cały materiał prezentacyjny z pełnym profesjonalizmem prowadząc Konferencję.

Ten czas była również doskonałą okazją dla wszystkich członków konsorcjum do spotkania i omówienia przyszłych planów działania.


4381961997405966179899735027418517313311549n.jpg
4370117559659777984758422712445022163527010n.jpg
4382319997886163433648164915875006744532965n.jpg

W zeszłym tygodniu zostały podjęte kolejne kluczowe kroki w badaniach nad uprawą imbiru. Konsorcjant w projekcie Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu przeprowadził szczegółowe przygotowaniem imbiru pozyskanego z Indii.

Po przywiezieniu imbiru na Uniwersytet kłącza imbiru były przechowywane w kontrolowanych warunkach a następnie trafił do „naświetlania” i dalej do sadzenia. Zespół pracowników z Uniwersytetu zadbał o staranną selekcję kłączy, które zostały podzielone według wielkości i przeznaczenia:

Doświadczenie Wazonowe. Duże, grube okazy imbiru zostały przeznaczone do badań kontrolowanych w warunkach szklarniowych. Zostały one zasadzone w donicach umieszczonych w szklarni Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, co umożliwi dokładne monitorowanie warunków wzrostu i rozwoju roślin.

Doświadczenie Polowe. Średnie i małe okazy kłączy zostały przekazane do Gospodarstwa Rolnego Przemysława Kaczmarka. Tam, z wykorzystaniem mechanizacji, szczególnie sadzarek mechanicznych, okazy te zostały posadzone na polach. To doświadczenie ma na celu przetestowanie zdolności adaptacyjnych imbiru w polskich warunkach klimatycznych i glebowych, a także ocenę efektywności uprawy na większą skalę.

Cel Badań. Celem tych działań jest nie tylko weryfikacja możliwości uprawy imbiru w polskim klimacie, ale również rozwijanie metod jego sadzenia, pielęgnacji i zbioru. Przez analizowanie różnych warunków uprawy i różnic w rozwoju roślin, Polski Imbir dąży do optymalizacji technik uprawowych, które mogłyby być zastosowane na szerszą skalę w przyszłości.


Realizacja projektu związana z uprawą imbiru sprawia, że coraz bardziej fascynuje nas ta niezwykła roślina. Dzięki zgłębianiu wiedzy o imbirze, nieustannie odkrywamy nowe informacje i ciekawostki. Imbir ma specyficzne wymagania glebowe, co potwierdzili zarówno plantatorzy z Indii, jak i hodowcy z Edynburga. Równie interesujące okazały się metody sadzenia, w tym odległość między roślinami, szerokość i wysokość redlin oraz optymalne warunki nawodnienia i wilgotności.

Zaleca się, aby sadzonki miały około 100g i zawierały od 10 do 15 tzw. „oczek”. Kluczowe jest również odpowiednie nawadnianie, które naśladuje naturalne cykle suszy, aby zapobiec ciągłemu zamoczeniu kłącza w glebie.

Na nadchodzący sezon wegetacyjny opracowaliśmy założenia, które mają na celu zoptymalizowanie upraw pod kątem ekonomicznym oraz maksymalizację korzyści odżywczych imbiru, wykorzystywanych potem w produkcji napojów funkcjonalnych. W tym roku, oprócz tradycyjnych upraw polowych i wazonowych, planujemy również przeprowadzenie upraw eksperymentalnych w różnych warunkach.

Choć nie zdradzamy wszystkich sekretów naszych badań, aktywnie testujemy i weryfikujemy zgromadzone informacje, aby stworzyć najlepsze założenia dla optymalnych plantacji imbiru w Polsce.