Królewski Ogród Botaniczny w Edynburgu to drugi z najstarszych brytyjskich ogrodów botanicznych, założony w Edynburgu w 1670 roku przez lekarzy: Roberta Sibbalda i Andrew Balfoura. Początkowo jego celem była uprawa – na terenie wielkości kortu tenisowego – roślin stosowanych w ziołolecznictwie.
Wizyta w Royal Botanic Garden (RBG) w Edynburgu to niezwykłe doświadczenie, które przenosi nas w świat bogatej i różnorodnej kolekcji roślin z całego świata, ukazując jednocześnie bogatą historię ogrodu, sięgającą XVII wieku. Położony na ponad 28 ha, zaledwie milę na północ od centrum miasta, RBG oferuje nie tylko przepiękne krajobrazy, ale i zapierające dech w piersiach panoramy na miasto, z Edinburgh Castle na horyzoncie. W ogrodzie można podziwiać takie cuda, jak Rock Garden, Alpine Houses, Woodland Garden, Arboretum, czy kolekcję rododendronów, które razem tworzą niepowtarzalną mozaikę przyrodniczą, pozwalającą zrozumieć znaczenie roślin w naszym życiu.
Podczas naszej wizyty spotkaliśmy się z Gunnarem Ovstebo, jednym z nadzorców szklarni, Paulą Maciejewska-Daruk, hortikulturzystką zajmującą się uprawą imbiru, oraz Dr Axelem Dalberg Poulsenem, specjalistą od imbiru z zespołu naukowego. Ich doświadczenie w uprawie imbiru jest nieocenione, szczególnie biorąc pod uwagę, że RBG jest domem dla niektórych z najrzadszych i najbardziej zagrożonych roślin na świecie, z których jedna trzecia kolekcji rośnie w szklarniach. Właśnie te rośliny są kluczowe dla naszego projektu, w którym polski imbir może znaleźć nowe zastosowania.
Nasza podróż do Edynburga była motywowana potrzebą zgłębienia wiedzy na temat uprawy imbiru, co ma bezpośrednie przełożenie na nasz projekt badawczy dotyczący zastosowań polskiego imbiru. Dzięki wiedzy eksperckiej naszych gospodarzy, chcieliśmy odkryć, jak wieloletnie doświadczenia w uprawach imbiru mogą być wykorzystane w celu zwiększenia efektywności i zrównoważenia produkcji imbiru w Polsce. Specjalizacja i praktyki hortikultury stosowane w RBG, łączące najnowsze techniki z tradycyjnymi najlepszymi praktykami, są bezcenne dla zrozumienia, jak można poprawić uprawę imbiru, by był on bardziej odporny na zmiany klimatu, choroby oraz aby zoptymalizować jego właściwości lecznicze i aromatyczne.
Nasz projekt ma na celu nie tylko poprawę technik uprawy imbiru w Polsce, ale również promocję zrównoważonego rolnictwa i badań nad roślinami, które mogą mieć kluczowe znaczenie dla przyszłości ekologii i zdrowia publicznego. Spotkanie z ekspertami z RBG dało nam unikalną możliwość nauczenia się od najlepszych w dziedzinie, jednocześnie otwierając nowe kierunki dla przyszłych badań i współpracy międzynarodowej.